«Κάποιοι στο Βερολίνο μπέρδεψαν το 1941 με το 2015 στις σχέσεις τους με την Αθήνα. Εχουν αλλάξει τα πράγματα και αυτό θα το διαπιστώσει πολύ γρήγορα η γερμανική κυβέρνηση».
Με αυτή την «φαρμακερή» ατάκα, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος περιέγραψε το έγγραφο που έδωσε η κυβέρνηση Μέρκελ στο Reuters (το οποίο παίζει το γνωστό παιχνίδι που έχει ξεκινήσει να παίζει από το 2010) και σύμφωνα με το οποίο η νέα κυβέρνηση η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε περικοπές μισθών και συντάξεων και να εγκαταλείψει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεχόμενοι οι εταίροι της κυβέρνησης στο σύνολο αυτά που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά.
Η απόρριψη του γερμανικού τελεσίγραφου συνοδεύθηκε εκτός από την παραπάνω ατάκα και από την εξής θέση του Μαξίμου: «Η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την σκληρή τοποθέτηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης» και τονίζουν ότι «με το έγγραφό της, ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή, η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά».
«Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης» λένε οι ίδιες πηγλες του Μεγάρου Μαξίμου.
Λίγο πριν η γερμανική κυβέρνηση είχε το θράσος να μιλήσει και για «προβληματική συνεργασία» της Ελλάδας εντός του ΝΑΤΟ λόγω της «φιλορωσικής» – όπως την χαρακτήρισε η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας – θέσης της νέας κυβέρνησης.
Η απάντηση από Μαξίμου για το θέμα ήταν ότι «Ουδείς εντός του ΝΑΤΟ έχει θέσει τέτοιο ζήτημα. Καλό είναι οι Γερμανοί να μην ανασύρουν μνήμες του 1945 στις σχέσεις τους με την Μόσχα. Aλλωστε έχει αποδειχθεί ποιος είναι ο αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην περιοχή και ποιος όχι. Και δε νομίζουμε ότι είναι καν θέμα της Γερμανίας να θέσει θέμα ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Η Γερμανία μπήκε στο ΝΑΤΟ πολύ μετά την Ελλάδα, το 1955 και με έγκριση της Ελλάδας, αν θυμούνται καλά»!
Φαρμάκι…