Η διάρροια είναι πρωτίστως ενοχλητική και σπανίως ανησυχητική. Τυπικά διαρκεί δύο με τρεις ημέρες και αντιμετωπίζεται εύκολα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Η διάρροια μπορεί βέβαια να είναι αρκετά συχνή εάν αποτελεί σύμπτωμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ή άλλων παθήσεων που πλήττουν το παχύ έντερο.
Υπάρχουν τρία είδη διάρροιας:
1. Οσμωτική διάρροια: Όταν κάτι στο έντερο αντλεί νερό από το υπόλοιπο σώμα. Κλασικό παράδειγμα είναι η σορβιτόλη, ένα υποκατάστατο της ζάχαρης που χρησιμοποιείται σε τσίχλες και καραμέλες. Η σορβιτόλη δεν απορροφάται από τον οργανισμό αλλά προσελκύει νερό προς το έντερο, προκαλώντας διάρροια.
2. Εκκριτική διάρροια: Όταν το ίδιο το σώμα απελευθερώνει νερό στο έντερο. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης ή άλλης πάθησης.
3. Εξιδρωματική διάρροια: Όταν υπάρχει αίμα και πύον στα κόπρανα. Είναι αποτέλεσμα φλεγμονώδους πάθησης, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.
Τι προκαλεί τη διάρροια
Η συνηθέστερη αιτία της διάρροιας είναι η λοίμωξη του εντέρου από ιό. Άλλα συνήθη αίτια είναι τα εξής:
– Λοίμωξη από βακτήριο (η αιτία των περισσότερων περιστατικών τροφικής δηλητηρίασης)
– Λοίμωξη από άλλο παθογόνο μικροοργανισμό
– Τροφές που ταράζουν το γαστρεντερικό
– Διατροφικές αλλεργίες
– Φάρμακα
– Ακτινοθεραπεία
– Παθήσεις του εντέρου (π.χ. νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα)
– Ελλιπής απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό
– Υπερθυρεοειδισμός
– Ορισμένες μορφές καρκίνου
– Κατάχρηση καθαρτικών
– Κατάχρηση αλκοόλ
– Διαβήτης
Η διάρροια μπορεί επίσης να επακολουθήσει μετά από μια κρίση δυσκοιλιότητας, ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.