Βαρουφάκης στους FT: «Δεν ζητάμε διαγραφή χρέους αλλά την ανταλλαγή του»

Βαρουφάκης στους FT: «Δεν ζητάμε διαγραφή χρέους αλλά την ανταλλαγή του»

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει στους Financial Times ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον τη διαγραφή χρέους. Ο κ. Βαρουφάκης προτείνει την αντικατάσταση του χρέους με νέα ομόλογα, δύο τύπων, βάσει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ένα είδος με ρήτρα ανάπτυξης και ένα είδος χωρίς ημερομηνία λήξης. Ο πρώτος τύπος ομολόγων θα αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο δεύτερος θα αφορά «αέναα» ομόλογα (perpetual bonds) που θα αντικαταστήσουν εκείνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στους FT ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering) η οποία επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως «κούρεμα», οι οποίοι είναι πολιτικά απαράδεκτοι στη Γερμανία και σε άλλους πιστωτές. «Αυτό το οποίο θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε έναν συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Θα τους πω, «βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί»», υπογραμμίζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η χώρα μας έχει σκοπό να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 1% -1,5% του ΑΕΠ, σχεδιάζοντας να θέσει στο στόχαστρο τους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες. «Θέλουμε να βάλουμε προτεραιότητα το κεφάλι του ψαριού και μετά να πάμε στην ουρά», πρόσθεσε. 

 

Επαφές του Έλληνα υπουργού στο Λονδίνο με επενδυτές

Συναντήσεις με επενδυτές στη πρωτεύουσα της Αγγίας είχε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος συνομίλησε με 14 εκπροσώπους επενδυτικών funds, εξηγώντας τους, πως η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την κρατικοποίηση τραπεζών, λέγοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν αλλά με διαφορετικά κριτήρια. Απόψε ο κ.Βαρουφάκης είχε συνάντηση και με άλλη ομάδα 100 επενδυτών από το City του Λονδίνου.

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια

Post source : koutipandoras.gr

Related posts