Ο Βίκτορ Ούγκο είχε κάποτε πει: «Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και αυτά που δεν μπορούν να παραμείνουν σιωπηλά». Η μουσική είναι τρόπος έκφρασης για τους περισσότερους ανθρώπους και δεν μπορούμε να φανταστούμε τη καθημερινότητά μας χωρίς τραγούδια και μελωδίες! Η μουσική όπως έχει αποδειχθεί, επηρεάζει το συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, βοηθά στην ανάπτυξή τους και στη διαμόρφωση μίας ισορροπημένης προσωπικότητας.
Όταν τα παιδιά ξεκινήσουν τα σχολεία, οι γονείς τους αρχίζουν να σκέφτονται με τι εξωσχολικές δραστηριότητες θα ασχοληθούν μεγαλώνοντας. Οι περισσότεροι προτιμούν τα παιδιά τους να μάθουν μία και δύο ξένες γλώσσες παρά να μάθουν ένα μουσικό όργανο. Δυστυχώς η μουσική παιδεία είναι υποτιμημένη στη χώρα μας και οι περισσότεροι αγνοούν τα οφέλη της, ιδιαίτερα στα παιδιά. Έρευνες που έχουν γίνει έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που μαθαίνουν ένα μουσικό όργανο πριν την ηλικία των εφτά ετών, εμφανίζουν διαφορετικές δομές στον εγκέφαλό τους. Μετά από έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Κονκόρντια στο Μόντρεαλ, οι ειδικοί κατέληξα ότι η μουσική εκπαίδευση αλληλοεπιδρά με το ρυθμό ανάπτυξης των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών προκαλώντας έτσι μακροπρόθεσμες αλλαγές στον εγκέφαλό τους. Οι ερευνητές μελέτησαν τον εγκέφαλο 36 μουσικών, ενώ έκανα ασκήσεις κινητικών δεξιοτήτων. Οι μουσικοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε εκείνους που είχαν ξεκινήσει να ασχολούνται με τη μουσική πριν από την ηλικία των 7 χρόνων και σε εκείνους που ξεκίνησαν αργότερα. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι πρώτοι εμφάνιζαν μεγαλύτερη ακρίβεια στο συγχρονισμό των κινήσεων σε σχέση με τους άλλους. Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου τους αποκάλυψαν συσσωρευμένη λευκή ουσία στο μεσολόβιο, δηλαδή στη μεγάλη δέσμη των νευρικών ινών που συνδέουν τις κινητικές περιοχές του δεξιού και του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.
Γενικά τα παιδιά που μαθαίνουν από νωρίς μάλιστα, κάποιο μουσικό όργανό αναπτύσσουν γρηγορότερα τις φυσικές, πνευματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες. Μάλιστα κάποιες άλλες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι η ενασχόληση με τη μουσική οδηγεί στη βελτίωση των επιδόσεων στο σχολείο. Σε κάθε περίπτωση η μουσική παιδεία ενισχύει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη κοινωνικότητα και την ευελιξία και συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με τη μουσική, θα κάνει πολύ καλό στην καθημερινότητα του και στη ψυχολογία του και που ξέρετε, μπορεί να εξελιχθεί ένα μεγάλο ταλέντο!