Τον έντονο προβληματισμό τους για υποχωρήσεις της Κυβέρνησης από το πρόγραμμα και τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν πολλά στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης…
(αλλά και άλλα που στηρίζουν την ηγεσία), μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Ευρωπαικο πεδίο με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Μάλιστα έντονες είναι οι φωνές που ζητούν προσφυγή στο λαό με δημοψήφισμα.
Ήδη στην Κουμουνδούρου βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – η δεύτερη κατά σειρά. Χθες, σε 6ωρη συνεδρίαση του οργάνου, πολλοί εξέφρασαν όχι μόνο την ανησυχία αλλά και το φόβο τους ότι «με τον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση, χάνει την επαφή της με το λαό, το ουσιαστικό ποιοτικό στοιχείο από το οποίο αντλεί αυτή τη στιγμή τη δύναμή της και το πολιτικό της κεφάλαιο».
Η εποπτεία είναι Τρόικα
«Η εποπτεία είναι Τρόικα» τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος της Κουμουνδούρου εκφράζοντας την διαφωνία του με τα όσα αποδέχεται η Αθήνα με την επιστολή Βαρουφάκη. Άλλο στέλεχος, συνέδεσε τις πιέσεις των εταίρων με τη βούληση της κυβέρνησης να μεταφέρει στην επόμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια που εξήγγειλε ο Αλεξης Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο, για το «στοπ» στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τα εργασιακά:
«Αν πάμε έτσι, αν συνδέονται αυτά, τότε δεν θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε αυτά που λέμε στο πρόγραμμά μας» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι άκουσε τον υπουργό Οικονομικών να λέει πως το κείμενο Μοσκοβισί ήταν κοντά στις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, αλλά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αγνοούσαν το περιεχόμενο του κειμένου Μοσκοβισί.
«…Οταν ο κόσμος μας βλέπει να εκλέγουμε μαζί με τη ΝΔ Πρόεδρο Δημοκρατίας, όταν μας βλέπει να αποδεχόμαστε εποπτεία και να ζητάμε παράταση της Δανειακής Σύμβασης, τότε καταλαβαίνει ότι πάμε σε μεγάλη υπαναχώρηση» υποστήριξε το ίδιο στέλεχος, ενώ άλλος εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε μεταξύ ενός καταστροφικού κενού ή ενός καταστροφικού συμβιβασμού».
Προσφυγή στο λαό με δημοψήφισμα ή εκλογές
Περισσότερες από μία πλευρές υποστήριξαν ότι είναι ανάγκη να προσφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι στο λαό αν εκβιαστεί ή οδηγηθεί σε αθέτηση των όσων έχει υποσχεθεί, εξηγώντας στους πολίτες πως έχουν τα πράγματα, υπονοώντας είτε Δημοψήφισμα είτε ακόμα και εκλογές, αφού κατά την εκτίμηση κάποιων «μοιραστήκαμε την εξουσία με πολιτικές δυνάμεις που είναι επικίνδυνες».
Προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους οι Φλαμπουράρης, Κορωνάκης, Σκουρλέτης
Από την πλειοψηφία, ανέλαβαν να καθησυχάσουν τα περισσότερα στελέχη οι κ.κ.Φλαμπουράρης, Κορωνάκης, αλλά και Σκουρλέτης, οι οποίοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί λύση στο τέλος, ενώ χαρακτήρισαν αναγκαίο το πρόγραμμα – γέφυρα, ώστε η Κυβέρνηση να πάρει χρόνο και ανάσες για να μπορέσει να προχωρήσει στην ουσιαστική διαπραγμάτευση.
«Ολα όσα γίνονται, είναι μέσα στο προεκλογικό μας αφήγημα» είπαν χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι «ακόμα κι αν διαφαίνονται κάποια σκοτεινά σημεία, με το χρόνο, θα φωτιστούν».